• Herinrichting van het Sportpad: een Masterplan

  • Beste leden, vrijwilligers en betrokkenen van onze vereniging,

    Wij willen jullie graag bijpraten over de herinrichting van het Sportpad. Want de afgelopen twee jaar heeft E.M.M. ’21 met alle andere betrokkenen hard gewerkt. Wij hebben samen een masterplan gemaakt dat op woensdag 10 maart in de gemeenteraad wordt gepresenteerd. Na 10 maart gaan zij het masterplan bestuderen. Morgen verschijnt daarover een bericht in de media. Bij deze willen wij jullie alvast meer uitleg geven.

    Sportpad en toekomst
    De ligging van het Sportpad, in het midden van twee aan elkaar gegroeide dorpen, is erg bijzonder. Hierdoor is het Sportpad voor iedereen goed te bereiken. En je kunt er veel doen, zoals voetballen, tennissen of zwemmen. Eigenlijk is het al behoorlijk druk.

    De gemeente wil een nieuwe school met kinderdagverblijf bouwen aan het Sportpad. De scholen die nu aan de Watergang en aan de Sotaweg staan zijn te oud en te klein. Ook de hockeyvereniging uit Rijpwetering wil naar ons Sportpad verhuizen. En de tennisvereniging wil graag uitbreiden.

    Als er genoeg ruimte blijft voor onze voetbalvereniging, vinden wij dat goed. Een school naast onze vereniging lijkt ons geweldig. Stel je voor, dat kinderen tijdens en na school kunnen voetballen, zonder eerst ver te hoeven fietsen. Dat ze in een veilige omgeving kunnen blijven, in het midden van het dorp. Dat vinden wij belangrijk.

    Niet genoeg ruimte
    Voor deze nieuwe school en voor de hockey is nu niet genoeg ruimte. Daarom heeft de gemeente aan iedereen gevraagd om mee te denken. Aan ons, aan de andere sportverenigingen, aan de school en het kinderdagverblijf, aan de Tweesprong, aan Splotsz en aan de bewoners van de wijken om het Sportpad heen.

    Masterplan
    Samen is er een oplossing bedacht. Deze oplossing noemen wij het masterplan. Dit is een plattegrond van het Sportpad in de toekomst, over vijf of tien jaar. Er gaat veel veranderen. In het masterplan staat ook omschreven in welke volgorde dit gebeurt. Er zijn twee fases.

    Eerste fase
    In de eerste fase wordt de nieuwe school gebouwd. Hoe deze er precies uitziet, is nog niet bedacht. Wel hebben wij samen de plek afgesproken. Deze plek is aangegeven in het masterplan. De nieuwe school wordt gebouwd aan de noordkant van het Sportpad.

    Op die plek ligt nu ons kleine trainingsveld De Kooi (WVC). Dat veld verdwijnt dus. En dat is jammer, maar noodzakelijk. Omdat de nieuwe school erg groot is, moet zelfs de Tweesprong opnieuw worden gebouwd. De gebouwen van de andere verenigingen kunnen wel blijven staan.

    Het parkeerterrein bij de Tweesprong wordt langer gemaakt. Zo is er voor alle auto’s genoeg ruimte. Een deel van het parkeerterrein wordt overdag gebruikt als speelplein. Zo wordt dezelfde ruimte ‘dubbel’ gebruikt. Het parkeerterrein waar de kermis altijd staat, wordt een terrein voor evenementen.

    In ruil voor De Kooi mogen wij een nieuw klein kunstgrasveld met verlichting aanleggen op een andere plek. Dit betaalt de gemeente. Dit nieuwe veld komt op de plek van het gebouw van DOSR. Want alleen daar past het. En door de fusie hebben wij als voetbalvereniging nog maar één gebouw nodig.

    Wij hebben afgesproken dat ons nieuwe gebouw komt op de plek van het bestaande gebouw van WVC. Daarom wordt tijdens de bouw het gebouw van DOSR nog gebruikt. Met een aantal noodkleedkamers.

    Zodra het nieuwe gebouw klaar is, kan het oude gebouw van DOSR worden gesloopt. Daarna wordt het kleine veld aangelegd. Dan is de eerste fase klaar. 

    Tweede fase
    In de tweede fase van het masterplan staan wij ook het tweede veld van WVC af. Dit is waarom, en onder welke voorwaarden:

    1.  Wij hebben ook zonder dat veld genoeg ruimte.

      Met schema’s en hulp van de KNVB hebben wij dit berekend. Alle velden moeten dan wel kunstgras zijn, en worden verlicht. Want dan kun je er veel vaker op voetballen, ook doordeweeks.

      De zaterdag is en blijft druk. Maar zelfs dan is er ruimte voor een groei van ongeveer 10%. Ook op zondag is er genoeg ruimte. En op doordeweekse avonden wordt het juist minder druk. Alle velden kunnen dan namelijk worden gebruikt. Er komt eigenlijk één groot trainingsveld bij.

      Dit alles zal verder worden uitgewerkt met de technische commissie.

    2.  Er kunnen hierdoor op andere plekken woningen worden gebouwd.

      Dat levert de gemeente geld op. En dat geld wordt geïnvesteerd in onze accommodatie. Onze voorwaarde is namelijk dat de gemeente voldoende meebetaalt. Anders worden de kosten voor onze vereniging en dus onze leden te hoog. Dan kan de tweede fase niet doorgaan.

    Door dit te doen, maken wij als E.M.M. ’21 de gehele ontwikkeling van het Sportpad mogelijk. Zo kan iedereen blijven leren, sporten en ontmoeten, in het midden van het dorp. Dat is onze gezamenlijke visie. 

    Wat nu?
    De gemeenteraad gaat het masterplan na woensdag 10 maart bestuderen. De bal ligt bij hen. Wij verwachten dat zij net zo enthousiast zijn als wij, en het masterplan goedkeuren.

    Als dat gebeurt, dan gaan wij verder. Dat betekent het tekenen van ons gebouw en nauwkeurig alle kosten berekenen, samen met de gemeente. Het resultaat daarvan leggen wij aan jullie voor.

    Tot slot
    Wij als bestuur van E.M.M. ’21 denken dat dit masterplan een unieke kans is. Om als een sterke nieuwe fusievereniging onderdeel uit te maken van een modern, heringericht Sportpad. Samen met alle andere sportverenigingen, met onderwijs én met cultuur, in het hart van het dorp. 

    Wij houden jullie geïnformeerd.

    Met sportieve groet,

    Bestuur E.M.M. ‘21