Voetbalkleding wassen
Met name grasvlekken kunnen erg hardnekkig zijn in sportkleding. Soms zijn ze zelfs zo hardnekkig, dat één wasbeurt niet voldoende is om ze volledig te verwijderen. Om er zeker van te zijn dat vlekken in voetbalshirtjes en -broekjes verwijderd kunnen worden, moet er niet te lang gewacht worden met het wassen.
Voetbalkleding zo snel mogelijk wassen
Was vieze voetbalkleding het liefst al dezelfde dag, omdat de vlekken anders de kans krijgen om in te trekken. Dit maakt het een stuk lastiger om de vlek te verwijderen. Voor de wasbeurt is het bij grote vlekken verstandig om ze voor te behandelen met een ossengalzeep. Bij hardnekkige vlekken is het goed om de wasmachine niet volledig vol te hebben, omdat de vlek zo minder goed bereikt wordt. Keer het shirt bovendien binnenstebuiten, omdat dit lekken en/of vervagen van kleuren kan voorkomen.
Op welke temperatuur shirtjes wassen?
Op het label van een voetbalshirtje staat vaak aangegeven dat het maximaal op dertig á veertig graden gewassen mag worden
Krachtige zeep gebruiken en het juiste wasprogramma
Omdat de gras- en moddervlekken erg hardnekkig kunnen zijn, is het goed om een sterke zeep te gebruiken. Vloeibare zeep werkt hierbij doorgaans beter dan poeder. Naast de zeep die in de machine gestopt wordt, kan de vlek ook vooraf extra ingesmeerd worden met de zeep, om de kans op volledige verwijdering van de vlek te vergroten. Kies hiernaast voor een ander programma dan voor reguliere was. Veel wasmachines hebben een speciaal programma voor sportkleding, waarbij niet alleen op een hogere temperatuur wordt gewassen, maar ook de wijze van wassen anders is. Heeft de wasmachine geen dergelijke wasprogramma, dan zijn de langere wasprogramma’s over het algemeen de betere keuze.
Voetbalshirtjes niet in de droger
Een veelgemaakte fout is de het drogen van voetbalshirtjes met behulp van een droger. Voetbalshirts zijn gemaakt van een materiaal dat erg snel opdroogt. De vezels in het shirt nemen geen vocht op. De shirts drogen met een droger kan het materiaal beschadigen, doen krimpen en bovendien de kleuren aantasten. Drogen aan de lucht is de beste optie bij sportkleding.