• Sportthema Avonden

  Eén à twee keer per jaar organiseert E.M.M.'21 met betrokken sportclubs en de gemeente K&B een avond specifiek voor onze Kaag en Braassem topsporters en overige belangstellenden waarbij een boeiend en actueel sportthema behandeld wordt. 

  De volgende Sportthema Avonden hebben plaatsgevonden:

 • THEMA 01: Sport in relatie met drank en drugs
  Het gebruik van alcohol en drugs onder jongeren in Kaag en Braassem is een groot probleem. De aanhoudingen die december 2015 zijn verricht, zijn een begin in de aanpak hiervan. De groep gebruikers is vele malen groter en dat baart zorgen. De gemeente vindt het belangrijk dat dit probleem wordt aangepakt, niet alleen vanwege de overlast maar zeker ook vanwege de gezondheid en ontwikkeling van de jeugd. Dit benadrukte burgemeester Marina van der Velde-Menting op een informatieavond. Het alcoholgebruik bij sporters lijkt ook de normaalste zaak. Dit stellen we ter discussie.

  GAST
  Willem Cornelis Nicolaas (Wim) Kieft (Amsterdam, 12 november 1962) is een voormalig profvoetballer die 43 keer uitkwam voor het Nederlands elftal, waarvoor hij elf doelpunten maakte. In 1981/82 werd Kieft onder trainer Kurt Linder Europees topscorer met 32 goals in de Nederlandse competitie (eredivisie). Hij was op 18- à 19-jarige leeftijd de jongste speler in Europa die dit ooit presteerde! Hij werd met Oranje Europees kampioen in 1988. In clubverband speelde Kieft voor Ajax, Pisa, Torino, PSV en Bordeaux. Met PSV won hij onder meer de Europacup I in 1988.
  Kieft gold als kopspecialist. In 2009 trad hij geruime tijd in dienst bij zijn voormalige club PSV, als assistent bij Jong PSV en waar nodig het eerste elftal. In mei 2014 is het succesvolle boek van Michel van Egmond uitgegeven over zijn 18 jaar lange verslaving aan drank en cocaïne. Nu is hij met enige regelmaat te zien in het programma Voetbal Inside.

 • THEMA 02: Sport en weerbaarheid
  Met weerbaarheid in relatie met sport stellen we samen met deskundigen wederom een heikel punt aan de kaak. Sommige kinderen op school en spelers in een team worden gepest. Hoe moet je daar nou mee omgaan? En beter: hoe vermijd je dit? Met deskundigen als Bo v.d. Poel (vertrouwenspersoon) en cracks van Hart4Health en Back2Basic krijgen we tips en gaan we zelf aan de slag. Met een heuse boksring (!!!) in het clubgebouw en kampioene Fontijn in ons midden leren we interactief via een workshop hoe je doeltreffend en sportief voortaan van je af kan bijten. De boksbondscoach gaat sparren met de Olympiër.
  GAST
  Nouchka Fontijn (Rotterdam, 9 november 1987) is een Nederlandse bokster. Zij komt uit in het middengewicht. Ze werd Europees kampioen in 2014 en won goud op de Europese Spelen in Bakoe. In 2016 plaatste zij zich voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Zij was hiermee de eerste vrouwelijke Nederlandse bokser ooit die daar op uitkwam. In Rio bereikte ze de eindstrijd tegen de Amerikaanse Claressa Shields. Heel Nederland zat tijdens die finale aan de buis gekluisterd en zag een gelijkopgaande strijd; de Nederlandse kreeg van de vakjury tot onze teleurstelling en verbazing uiteindelijk de zilveren plak. Achteraf beseften we pas de unieke prestatie van de Schiedamse. Fontijn is een soort supervrouw. De Nederlandse Lara Croft eigenlijk. Mooi, intelligent, sportief, ondernemend en ijzersterk. Kortom, een knock out!!

 • THEMA 03: Regels en respect
  Veranderende regels, video-analyse, nieuwe technieken als doellijntechnologie maken het niet altijd makkelijker. Hoe ga je daar respectvol mee om? Bestaat respect nog wel in de sport als in de maatschappij. Wat zijn de grenzen daarvan? En hoe beleven de verschillende sporten dit? Voor deze avond worden uit respect zoveel mogelijk scheidsrechters, een geplaagd maar te respecteren volk, uitgenodigd. Het streven is om met hun een pamflet samen te stellen met initiatieven in de lokale sportwereld om respect en naleven van regels te verbeteren.

  GAST
  De hoofdgast die avond is Bas Nijhuis, de bekende internationaal voetbalscheidsrechter. Hij staat te boek als één van de beste voetbalscheidsrechters van Nederland. Verdiende zijn sporen ook op de Europese podia. Floot Champions League-wedstrijden van toppers als Christiano Ronaldo en Ryan Giggs bij wedstrijden van Real Madrid en Manchester United, maar ook 'De Klassieker' vorig seizoen tussen Feyenoord en Ajax. Hij leidde ook een groot aantal Interlands. Nijhuis vertelt 3 november ongetwijfeld met veel humor en relativering over zijn werk annex passie, waarbij hilarische anekdotes elkaar in een hoog tempo zullen opvolgen. Hij staat bekend als ad rem, bespeelt graag het publiek en zoekt ook de interactie met ze. Hij wordt deels geïnterviewd door AD-journalist Eddy v.d. Ley. Die laatste heeft ook met Nijhuis ‘niet zeiken, voetballen!’ geschreven. Dat boek kan gesigneerd gekocht worden die avond en wordt o.a. als prijs uitgereikt tijdens de afsluitende kwis.

 • THEMA 04: Sport en voeding
  De vereniging organiseerde i.s.m. de gemeente de 4e sportthema avond van K&B. Circa vijftig voetballers, schaatsers, hockeyers en zwemmers waren van de partij. Zij deden zich te goed aan de kunsten van topkok Wim Klerks (NL-champ 2008) in zijn sfeervolle restaurant. De culinaire sportmaaltijd werd opgesierd door presentaties van schaatster/dietiste Ilse Hogervorst en er was een hilarische Petje op/Petje af sessie na afloop. Leermomentjes: beker water drinken voor de sport; water drinken tijdens de sport en chocomelk direct erna....